Wie het over de Nederlandse televisie heeft, denkt aan Hilversum. Maar ooit groeide het nieuwe medium op in het naburige dorp Bussum.
Op 2 oktober 1951 opende de toenmalige staatssecretaris Cals van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen de eerste officiële Nederlandse televisieuitzending. Geflankeerd door pater Kors, destijds voorzitter van de nieuw opgerichte Nederlandse Televisie Stichting, en een vlaggetje met het NTS-logo dat wapperde op de wind van een ventilator.
Er was al sinds de jaren dertig met televisie geëxperimenteerd door Philips. Met name Erik de Vries, dé vader van de Nederlandse tv, had zich als technicus en regisseur onderscheiden. Na de Tweede Wereldoorlog ging Philips door met proefuitzendingen, maar de inhoudelijke toekomst van het nieuwe medium kwam in handen te liggen van de publieke omroepen. Die wilden in 1951 gaan uitzenden vanuit Duivendrecht, waar de Cinetone studio's waren gehuisvest. Philips, dat nog nauw bij de ontwikkeling van de uitzendingen betrokken was, wilde uit commerciële overwegingen liever een locatie in de buurt van de omroepgebouwen in Hilversum. Door een toeval werd het uiteindelijk de vroegere Irenekerk in Bussum. Het dorp zou het centrum van de tv blijven tot de brand in Studio Vitus in 1971.
Buiten op straat stond die eerste jaren nog een groot bord: Stilte TV Studio. Op de vloer was ook iedereen stil als de
omroepster sprak. Vervolgens ging het scherm rustig op zwart om van decor te kunnen wisselen, voor bijvoorbeeld een toneelstuk.
In die pioniersjaren troffen televisiemensen elkaar niet alleen in de studio, maar ook in nabijgelegen horecagelegenheden zoals Hotel Rozenboom en café Het Brinkje. Een vergadering bij Rozenboom leidde in 1951 tot de vestiging van de eerste studio in Bussum. Eén van de deelnemers aan die bijeenkomst liep toevallig langs de Irenekerk, waar toen een handel in manufacturen en textiel zat. Het gebouw stond te huur en had een torentje, waar ze een zender op konden bouwen.
Daarvoor werd het torentje opgebouwd tot een hoogte van twintig meter. Dan kon het signaal Lopik bereiken. Tijdens de eerste uitsending was er trouwens meteen de eerste storing. Dat kwam doordat de giek van een bouwkraan in de wind de kant van de studio op draaide. Na een poosje ging dat vanzelf weer over. Later wilde men de toren nog eens tien meter hoger maken, omdat het signaal bij slecht weer Lopik niet haalde, maar boven de Hoorneboegse heide bij Hilversum ‘neersloeg'. Die verhoging zag de gemeente Bussum niet zitten omdat de fundering van het gebouw er niet op berekend zou zijn. Uiteindelijk werd daarom op een terrein van de PEN in Bussum een toren neergezet van dertig meter, de ‘puist van Bussum' werd die genoemd. Skeletbouw. Als het glad was in de winter durfden de mensen die boven zaten niet naar beneden te klimmen, dan moesten er emmertjes met zand komen om ze omlaag te krijgen.'
Brand
Pech was er zeker die eerste jaren, onder meer in de vorm van twee grote branden. In 1955 legde vuur de Irenekerk in de as. Maar men was heel goed verzekerd en toevallig was alles net geïnventariseerd.' Het gebouw herrees, compleet met een grotere studiovloer. In de jaren negentig ging het roemruchte pand alsnog tegen de vlakte, om plaats te maken voor nieuwbouw. Toen was de televisie al lang definitief verhuisd naar Hilversum. In 1971 was de laatste locatie in Bussum waar nog voor de televisie werd gewerkt, Studio Vitus, door brand verloren gegaan.
Vanaf 2009 wordt er weer gewerkt voor televisie in Bussum. Verschillende producenten en omroepen maken gebruik van Studio Capricorn.
Voor informatie over onze studio verwijzen wij u naar : www.studiocapricorn.nl